Basic Nursing Questions and Answers|Nursing Questions and Answers

Basic Nursing Questions and Answers


Total Quiz Questions=25
Mark/Question= 5
Total Marks=100
Best Of Basic Nursing Questions and Answers. You must try these nursing questions and answers before appearing any nursing interview, staff nurse exam or nursing school exam. It will be helpful for both nurses and student nurses.



1:-Thin superficial compact layer of decidua covering the blastocyst
A).Decidua basalis
b).Decidua capsularis
C).Decidua parietalis
d).Decidua vera

2:-Brownish black pigmented area in the midline of the abdomen of a pregnant women extending from xiphisternum to symphysis pubis
A).Striae gravidarum
b).Chloasma gravidarum
C).Linea alba
d).Linea nigra

3:-The part of fetus which occupies the lower pole of the uterus
A).Lie
b).Presentation
C).Denominator
d).Position

4:-Low levels of maternal serum alpha fetoprotein levels are found in
A).Open neural tube defect
b).Down syndrome
C).Multiple pregnancy
d).Rh-isoimmunisation

5:-Passive movement of the head due to untwisting of the neck sustained during internal rotation is
A).Flexion
b).Extension
C).Restitution
d).Descent

6:-For active management of third stage of labour the nurse should administer
A).Oxytocin 10 units within 1 minute
b).Oxytocin 10 units within 5 minutes
C).Oxytocin 5 units within 1 minute
d).Oxytocin 5 units within 5 minutes

7:-As a nurse what will be your first action if a mother complains of increased body temperature for her new born baby of 2 days old. Body temperature by axilla is 100.6°F
A).Assess the feeding pattern
b).Do tepid sponging
C).Administer paracetamol drops
d).Inform the doctor

Nursing Questions and Answers

8:-Which among the following is NOT a sign of impending eclampsia
A).Persistent frontal head ache
b).Diminished urine output
C).Raised body temperature
d).Epigastric pain

9:-Most common cause of post partum haemorrhage
A).Bleeding disorders
b).Abruptio placenta
C).Placenta previa
d).Atonic uterus

10:-The type of abnormality where umbilical cord is attached to membranes
A).Battledore placenta
b).Velamentous placenta
C).Circumvallate placenta
d).Placenta marginata


Anatomy and Physiology Quiz

11:-Nurse interpret the contraction stress test reading of ‘persistent late deceleration of fetal heart rate with uterine contraction’ as
A).Positive
b).Negative
C).Suspicious
d).Unsatisfactory

12:-The purpose of partograph include all the following EXCEPT
A).To monitor the progress of labour
b).To assess the fetal well being
C).To predict post partum haemorrhage
d).To identify the stages of labour

Common Nursing Interview Questions and Answers

Question13:-Radiological procedure to assess the anatomical patency and functional integrity of the fallopian tubes by injecting dye
A).Tubal inflation test
b).Hysterosalpingography
C).Hysteroscopy
d).Sonohysterosalpingography

14:-The term used to indicate irregular uterine bleeding between menstrual cycles
A).Metrorrhagia
b).Polymenorrhoea
C).Menorrhagia
d).Menometrorrhagia

15:-International Nurses day theme for the year 2019 is
A).Nurses : a voice to lead – health is a human right
b).Nurses: a voice to lead -health for all
C).Nurses: a voice to lead – achieving the sustainable development goal
d).Nurses: a force for change improving health system resilience


Nursing Quizzes

16:-The ideal roller bandage application for body parts where the thickness varies, such as over the forearm
A).Simple spiral
b).Figure of eight
C).Reverse spiral
d).Divergent spica

17:-As per newer guidelines the compression ventilation ratio with two rescuer adult resuscitation is
A).3:1
b).5:1
C).15:1
d).30:2

18:-Foot drop means
A).Dorsi flexion of foot
b).Plantar flexion of foot
C).Inversion of foot
d).Eversion of foot

19:-The external rotation of hip in supine position, is prevented by using a
A).Bed cradle
b).Bed board
C).Trochanter roll
d).Knee rest

20:-In postural drainage ‘supine in Trendelenburg’s position’ is given to drain secretions from
A).Anterior segment of both lower lobes of lungs
b).Posterior segment of both lower lobes of lungs
C).Lateral segment of left lower lobe
d).Lateral segment of right lower lobe


Burns Nursing Quiz Questions

21:-A simple and cost effective method for reducing the risk of hypostatic pneumonia in a bed ridden patient is
A).Antibiotics
b).Nebulisation
C).Frequent change of positions
d).Humidified oxygen

Nursing Objective Type Questions and Answers

22:-When transporting a patient with intercostal drainage (ICD) tubes the nurse
A).Clamp the chest tube and keep the drainage system below the chest
b).Clamp the chest tube and keep the drainage system on the trolley
C).Do not clamp the chest tube and keep the drainage system below the chest
d).Do not clamp the chest tube and keep the drainage system on the trolley

23:-Which among the following is an example of isotonic intravenous solution
A).Dextrose normal saline
b).10% Dextrose
C).0.45% NaCl
d).Ringer’s Lactate

24:-Calculate the drop per minute if a nurse wants to administer intravenous fluid at a rate of 60ml/hour using a micro drip set
A).15 drops/mt
b).20 drops/mt
C).30 drops/mt
d).60 drops/mt

25:-“Z track technique is used in
A).Intravenous injection
b).Intramuscular injection
C).Intrathecal injection
d).Subcutaneous injection

After scoring on the next page, click “Give Me More”, we have recommendations for you!

Please Subscribe Our YouTube channel – The Nurse

Like our Facebook Page: The Nurse

Please Subscribe to get all our posts in your mail inbox

Subscribe Us