Mental Health Nursing Multiple Choice Questions

Mental Health Nursing Multiple Choice Questions and Answers


Total Quiz Questions=21
Mark/Question= 5
Total Marks=105
Best Of Mental Health Nursing Multiple Choice Questions and Answers. You must try these nursing questions and answers before appearing any nursing interview, staff nurse exam or nursing school exam. It will be helpful for both nurses and student nurses.



1. A client tells the nurse that his co-workers are sabotaging the computer. When the nurse asks questions, the client becomes argumentative. What is the most appropriate intervention for the nurse to implement?
a). Encourage the client to vent his anger about his computer
B). Tell the client that his co-workers haven’t touched his computer
c). Use clear and consistent speech when talking to the client
d). Tell the client to go to his room and stay there until he calms down

It will help him to focus on reality and fosters a therapeutic relationship.

2. A nurse is distinguishing characteristics of schizotypal personality disorder from schizoid personality disorder. What is the most appropriate statement by the nurse?
a). Schizotypal are characterized by emotional detachment
B). Schizotypal are characterized by disinterest in close relationships
c). Schizotypal are indifferent to praise or criticism
d). Schizotypal have magical thinking or perceptual distortions

Emotional detachment, disinterest in close relationships, and indifference to praise or criticism are features of schizoid personality disorder.

3. Which of the following nursing diagnoses would be most appropriate for a client with schizotypal personality disorder?
a). Ineffective coping related to repetitive behaviour such as hand washing
B). Risk for self-mutilation related to social anxiety
c). Risk for violence toward others related to lack of remorse for behaviours
d). Impaired thought processes related to ideas of reference and magical thinking

People with a schizotypal personality disorder have ideas of reference and magical thinking

4. A client with paranoid personality disorder is discussing current problems with a nurse. What is the most important intervention for the nurse to implement?
a). Have the client look at sources of frustration
B). Have the client focus on ways to interact with others
c). Have the client discuss the use of defence mechanisms
d). Have the client clarify thoughts and belief about an event

Clarifying thoughts and beliefs helps the client to avoid misinterpretations. Clients with a paranoid personality disorder tend to mistrust people and don’t see interacting with others as a way to handle the problems.

5. A client with a paranoid personality disorder makes an inappropriate and unreasonable report to a nurse. What is the most appropriate intervention by the nurse?
a). Use logic to address the client’s concern
B). Confront the client about the stated misperception
c). Use nonverbal communication to address the issue
d). Tell the client too matter-of-factly that you don’t share his interpretation.

Telling the client you don’t share his interpretation helps the client differentiate between realistic and emotional thoughts and conclusions.

6. What is the most appropriate short-term goal for a client with paranoid personality disorder and impaired social skills?
a). Obtain feedback from other people
B). Discuss anxiety-provoking situations
c). Address positive and negative feelings about self-mutilation
d). Identify personal feelings that hinder social interaction

The client must address the feelings that impede social interactions before developing ways to address impaired social skills. The other actions are not effective for a client with impaired social skills


Image Based Questions For AIIMS Exams

7. A nurse is caring for a client with schizotypal personality disorder. The nurse would expect to observe which of the following?
a). Exhibitionism
B). Impulsiveness
c). Bodily illusions
d). Repetitive behaviours

The client with schizotypal personality disorders tends to have bodily illusions. Clients with histrionic personality disorders tend to be exhibitionists, borderlines are impulsive, and obsessive-compulsive individuals engage in repetitive behaviours

8. A client with paranoid personality disorder responds aggressively during a psycho educational group therapy session to something another client said about him.
The nurse interprets this behaviour as indicating which of the following?
a). The client doesn’t want to participate in the group
B). The client took the statement as a personal criticism
c). The client is impulsive and was acting out of frustration
d). The client was attempting to handle emotional distress

Clients with paranoid personality disorder tend to be hypersensitive and take what other people say as a personal attack on their character.

9. Which of the following nursing diagnoses would be appropriate for a client with an avoidant personality disorder?
a). Risk for self-mutilation related to a desperate need for attention
B). Ineffective coping related to negative attitudes toward health behaviour
c). Anxiety related to fear of criticism, disapproval, and rejection
d). Risk for injury related to uncontrolled anger and hostility toward others.

Clients with avoidant personality disorder fear criticism, disapproval, and rejection.
Self-mutilation describes borderline personality disorder. Negative attitudes toward health behaviour and uncontrolled anger and hostility describes antisocial personality disorder

10. The nurse is developing long term goals for a client with paranoid personality disorder who is trying to improve peer relationships. What is the most appropriate goal?
a). The client will verbalize a realistic view of self
B). The client will take steps to address disorganized thinking
c). The client will become appropriately interdependent on others
d). The client will become involved in activities that foster social relationships

An appropriate long term goal is for the client to increase interactions and social skills and make the commitment to become involved with others on a long term basis.


Burns Nursing Quiz Questions

11. A client is admitted exhibiting the following: pervasive pattern of social inhibition, agoraphobia, fear of criticism, feelings of inferiority to others, and feelings of being totally unattractive to others.
The nurse interprets this behaviour as characteristic of which disorder?
a). Dependent personality disorder
B). Histrionic personality disorder
c). Narcissistic personality behaviour
d). Avoidant personality behaviour

12. The nurse would expect to observe which of the following behaviour in a client who has a histrionic personality disorder?
a). Exploitation of others to meet their own needs and desires
B). Portray a demeanour of grandiosity
c). Portray excessive provocative behaviour
d). Expression of feelings of emptiness and boredom

Histrionic personality disorders exhibit provocative behaviours. Exploitation of others and grandiosity are descriptions of narcissistic personality disorder.
Feeling of emptiness and boredom are descriptions of borderline personality disorder

13. Which of the following behavioural patterns is characteristic of individuals with histrionic personality disorders?

a). Berating themselves and their abilities
B). Overreacting to minor stimuli
c). Suspicious and mistrustful of others
d). Social withdrawal and distant relationships

14. The nurse is developing outcomes for a client with a histrionic personality disorder. What is the most appropriate outcome for this client?
a). Contracts for safety and is free of self-inflicted injury
B). Participates in impulse control training
c). Participates in anger management classes
d). Participates in group without being the centre of attention

Contracting for safety and impulse control training – Borderline personality disorder
Anger management training – antisocial behaviour

15. The nurse is reviewing the behaviour of a client with a histrionic personality disorder. The nurse determines that a change in behaviour may be occurring when the client does what?
a). Draws attention and dresses provocatively
B). Is easily influenced by others or circumstances
c). Shows concern about hurting someone else’s feelings
d). Describes intimate relationships with casual acquaintances

A client with a histrionic personality disorder typically is insensitive to anyone else’s experience.


Positive and Negative Symptoms of Schizophrenia

16. Which of the following behaviour pattern would a nurse expect to observe in a client with an obsessive-compulsive personality disorder?
a). Inflexible and lack of spontaneity
B). Submissive and clinging
c). Impulsive and unstable emotionally
d). Cheerful and carefree

Submissive and clinging – Dependent personality
Impulsive and unstable emotionally – borderline personality disorder
Cheerful and carefree – narcissistic personality disorder

17. What behaviours would a nurse expect to see in a client who has a schizoid personality disorder?
a). Fearful and anxious
B). Erratic and emotional
c). Odd and eccentric
d). Emotional and dramatic

Odd and eccentric behaviors are seen in clients with a Cluster A personality disorder: paranoid, schizotypal, and schizoid disorders.
Fearful and anxious describes clients with a Cluster C personality disorder: Avoidant, Dependent, and obsessive-compulsive disorders
Erratic, emotional, and dramatic describes clients with a Cluster B personality disorder: Borderline, antisocial, histrionic, and narcissistic disorders

18. Which nursing intervention has priority for a client with borderline personality disorder?
a). Maintain consistent, realistic limits
B). Give instructions for meeting basic self-care needs
c). Engage in daytime activities to stimulate wakefulness
d). Have the client attend group therapy on a daily basis

Clients with borderline personality disorder who are needy, dependent, and manipulative will benefit greatly from maintaining consistent, realistic limits

19. What might be an affective intervention for a client with a schizoid personality disorder?
a). Participates in impulse control training
B). Participates in anger management classes
c). Participates in group without being the center of attention
d). Participates in social skills training

Clients with schizoid personality disorder could benefit from social skills training because they are detached from others and loners.

20. A nurse is assessing a client with a narcissistic personality disorder. The nurse anticipates the client’s behavior to be charecterized as which of the following?
a). Grandiose and entitled
B). Submissive and clinging
c). Impulsive and unstable emotionally
d). Provocative and seductive

Grandiosity and a sense of entitlement describe the behaviour pattern of a client with a narcissistic personality disorder.
21. Which of the following describes relationships of a client with a histrionic personality disorder?
a). Cold and distant
B). Shallow and smothering
c). Close and clingy
d). Distrustful and jealous

Cod and distant relationship – schizoid personality
Close and clingy – dependent personality disorder
Distrustful and jealous – Paranoid personality disorder
After scoring on the next page, click “Give Me More”, we have recommendations for you!

Mental Health Nursing Questions and Answers

1. A client who has just been sexually abused remains calm and quiet. This is an example of which type of defence mechanism?
Denial
Dissociation
Intellectualization
Projection

2. A person being a rope take to be a snake. This condition is called?
Delirium
De-realization
Illusion
Hallucination

3. In depression there is a deficiency of?
5-HT
Dopamine
GABA
Acetylcholine

4. Eating behavior is controlled by?
Pancreas
Thyroid
Adrenal gland
Hypothalamus

5. A 20 year old client was diagnosed with dependent personality disorder. Which behaviour is most likely to be evidence of ineffective individual coping?
Avoiding relationship
Showing interest in solitary activities
Recurrent self destructive behavior
Inability to make choices and decisions without advice

Please Subscribe Our YouTube channel – The Nurse

Like our Facebook Page: The Nurse

Please Subscribe to get all our posts in your mail inbox

Subscribe Us