OBG- Obstetrics and Gynecology Nursing Questions -26 No.s


OBG- Obstetrics and Gynecology Nursing Questions
1.During Pregnancy , deficiency of which of the following  leads to neural tube defects?
A). Folic acid .
b). Iron.
c). Calcium.
d). Zinc.
The correct answer is:
Folic acid.
2. What is the name of first secretion from mother’s breast following delivery?
a). Sequestrum.
b). Colostrum.
c). Lochia.
d). Leucorrhoea.
The correct answer is:
Colostrum.
3. During which stage of labour , placenta is delivered?
a). Stage 1.
b). Stage 2.
c). Stage 3.
d). Stage 4.
The Correct answer is.
Stage 3.
4). Which of the following condition is screened by “Pap Smear” ?
A). Ovarian cancer.
B). Endometrial cancer.
c). Cervical cancer.
d). Breast Cancer.
The correct answer is :
Cervical cancer.
5. Who was discovered the Partograph?
a). Dr.R.H. Philpoter.
b). Dr. A.L. Mudaliar.
c). Dr. William Show.
D). Dr.Shirodkar.
The correct answer is:
Dr.R.H. Philpoter.
6. Which abdominal grip is used to assess the descent of the head in a pregnant woman?
a). Fundal.
b). Lateral.
c). Pelvic-1.
d). Pelvic-2.
The correct answer is:
Pelvic-2.

7. First Movements of the baby felt by the mother are known as ?
a) Lightening.
b). Engagement.
c). Quickening.
D). Ballottement.
The correct answer is:
Quickening.
8. Why does the bed rest is essential in pre-eclampsia?
a).Prevents eclampsia.
b). Mobilizes tissue fluid circulations and decreases edema.
c). Prevents premature labour.
d). Improves blood circulations and decreases edema.
The correct answer is:
Improves blood circulations and decreases edema.
9). Which time is the most difficult to control diabetes during maternity cycle?
a). First trimester.
b). Last trimester.
c). Labour & delivery.
d).  Puerperium.
The correct answer is :
Labour & delivery.
10.  Which one is the  hazard of  induction of labour with Pitocin?
a). Elevation  in blood Pressure.
b). Infection.
c). Rupture of uterus.
d). Early rupture of membrane.
The correct answer is:
Rupture of uterus.
11. Which is the common an ideal female pelvis?
a). Android .
b). Gynaecoid.
c). Platypelloid.
D). Anthropoid.
The correct answer is.
Gynaecoid.

12. Which hormone is helpful in growth of Ovarian follicles?

a). F.S.H.
b). L.H.
c). Estrogen.
d). Progesterone.
The correct answer is:
F.S.H.

13. What is the reason for golden color of amniotic fluid?

a). Rh incompatibility.
b). Fetal distress.
c). Post Maturity.
d). Intrauterine Death.
The correct answer is:
Rh incompatibility.
14. How much additional amount of calorie that should be taken by pregnant woman as per W.H.O?
a). 300 K. Calorie.
b). 500K. Calorie.
c). 1000K. Calorie.
d). 100K. Calorie.
The correct answer is:
300K. Calorie.
15. Which of the following is highest diameter of the female pelvis?
a).  Anterio-Posterior.
b). Lateral.
c). Oblique.
d). All are equal.
The correct answer is:
Anterio-posterior .
16. What is the commonest cause of Postpartum Hemorrhage?
a). Atonicity of uterus.
b). Subinvolution.
c). Birth Injury.
d). Puerperal sepsis.
The correct answer is :
Atonicity of uterus.
17. How much amount of total weight gain during pregnancy?
a).  6kg.
b). 8kg.
c). 11kg.
d). 14kg.
the correct answer is:
11kg.
18. Which of the following is the management of partial placenta previa?
A). Cesarean section.
b). Blood transfusion.
c). D & C.
d). Complete bed rest.
The correct answer is.
Complete bed rest.
19. Which of the following vaccine commonly given to pregnant mother?
a) Measles.
b). B.C.G.
c). Tetanus.
d). D.P.T.
the correct answer is:
Tetanus.
20. Primary feature of cervical cancer include—–?
a). Polyurea.
b). Irregular menstruation.
c). Anorexia.
d). Headache.
The correct answer is.
Irregular menstruation.
21. What is expected weight gain of antenatal mother during first 20 weeks?
A). 0.5 to 1 kg.
B). 2 to 3 kg.
C). 3 to 4 kg.
D) 4 to 5 kg.
The correct answer is:
2 to 3 kg.
22. Which test is commonly used to find out the number of motility and activity  of sperm?
A). Protein electrophoresis.
B). CMP test.
C). PCR test.
D). Huhner test.
The correct answer is:
Huhner test.
23. When will the uterus normally reaches at the level of xiphisternum?
A). 32 weeks.
B). 36 weeks.
C). 40 weeks.
D). 42 weeks.
The correct answer is:
36 weeks.
24. What you mean by fetal macrosomia ?
A). Birth weight less than 1.5 kg.
B). Large size head of newborn.
C). Fetal distress.
D). Birth weight more than 4.5kg.
The correct answer is.
Birth weight more than 4.5kg.
25. Which pituitary hormone is to stimulate the secretion of breast milk from mammary gland?
A). Prolactin.
B)  vasopressin.
C)  L.H.
D). H.C.G.
The correct answer is:
Prolactin.
26. Which is the main source of estrogen and progesterone after the 3 months of pregnancy?
A). Hypothalamus.
B). Pituitary gland.
C). Placenta.
D). Ovary.
The correct answer is:
Placenta.
Thank You

4 thoughts on “OBG- Obstetrics and Gynecology Nursing Questions -26 No.s

Comments are closed.